Fuji Kureta

/ /
Türkiye sınırları dahilinde, yakın tarihe kadar elle tutulur bir elektronik müzik temsilcisi isim yoktu. Var olanlar da bir elin parmaklarını geçmiyordu zaten. Sonrasında ülkeye adapte edilen dijital imkanlar, klasik tabir ile, internetin yaygınlaşması, hem bu müziğe olan ilgiyi arttırdı, hemde bu müziği icra eden sayısını. Elektronik alt yapılar ile müzik yapma uğraşında olan, henüz 2008 çıkışlı Fuji Kureta ile söyleştik.Görkem: Öncelikle röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Deniz: Rica ederiz.
Görkem: Fuji Kureta kimdir? Ne zaman kuruldu? Ne yapar, Ne eder?
Deniz : Tanışmamızın hemen akabinde müzik yaptığımızı öğrendik karşılıklı. Oturup birlikte bir şeyler yapalım dedik. İlk çalışmamızda 8 saat aralıksız çalıştık ve güzel bir şey çıktı ortaya. Ve birlikte müzik yapmaya karar verdik.
G: İsmin hikayesi nedir?
D: Bu arkadaş Şahin Kureta, fuji de benim işte. Kullandığım takma isimlerden biri.
G: Peki tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?
D: Akustik hiç bir enstüruman kullanmıyoruz. dolayısıyla elektronik. Down-tempo, elektronika hatta bir arkadaşım toytronik bile demişti.
G: Fuji Kureta ne yapmak istiyor?
Şahin: Performansa hazırlanıyoruz şu anda yavaş yavaş. 2-3 tane de cover seçtik. Onları da hazırlayınca 12 şarkı falan olcak heralde. Sonrasında Deniz'in dj set'i ile birlikte yerine göre sahne alma planlarımız var.
D: Fecr-i Ati isimli arkadaşlarımız var. Onlar ile birlikte sahne almak istiyoruz. Çünkü onların müziği daha dans ettirici, Bizimkisi de daha böyle akşam saat 22:00 sularında dinlenilesi bir şey. Önce biz çıkıp kaç şarkıysa çalıp sahneyi Fecr-i Ati'ye bırakırız, onlarda milleti coşturur şeklinde planlarımız var. Çok güzel müzik yapıyorlar ayrıca. Hiç hakettikleri yarde değiller. G: Piyasa ortada muhakkak ama bir albüm düşünceniz varmı ilerisi için? En azından kendimiz basalım, dağıtalım şeklinde.
Ş: Gözümüz yükseklerde. Fiziksel albüm basacak şirket arıyoruz. Onun dışında bir şey yapmayacağız herhalde.
G: Var mı peki bir görüşme falan?
Ş: Doublemoon ile görüştük. Dijital dağıtalım dediler. Bizde fiziksel istiyoruz dedik. Birde İsveçli bir plak şirketi ile görüşmemiz oldu. Önümüzdeki aylarda chill-out label'ı açacaklarmış, Oradan dijital yayımlarız dediler. Biz de yine dijital istemiyoruz dedik.
G: Peki Fuji Kureta kimlerden etkileniyor? Ne bileyim günlük hayatınızda kimleri dinliyor, kimleri beğeniyorsunuz?
D: Ben çok şey dinliyorum. Ama bahsi geçen tarz söz konusu ise etkilendiğim isimler; Frou Frou, Brazilian Girls, Lali Puna, The Knife, CocoRosie, Santogold , bir sürü var. Last fm'e gir, elektronika yaz, orada çıkan şeylerin hepsini seviyorum.
Ş: Özellikle Amon Tobin dinliyorum. Chemical Broders'ın süper bir yeri var hayatımda. Edit diye bir eleman var, Akufen var. Birde Thom Yorke tabi.
G: Hayaliniz nedir peki?
D: Ben Trance Musical'e gitmek istiyorum. Çok büyük bir müzik festivali. Ren'de ve aralığın başı gibi oluyor her yıl. Orada sahne alan, bütün Fransa'da ve akabinde tüm avrupada ses getiriyor.
Ş: Benim isteğim, avrupalı bir plak şirketinden basılı albüm çıksın, odur yani.
G: Peki teknik bir soru ile devam edelim. Fuji Kureta müzik yapım aşamasında ne kullanıyor, nelerden faydalanıyor?
Ş: 2000 yılından itibaren elektronik müzik ile ilgileniyorum. Uzun süre bilgisayarda klavye ve mous ile, önce Cakewalk, sonrada Ableton'da hiç bir donanım olmadan çalışıyordum. Bir ara ses kayıtı almak için, küçük kasetçalara kayıt alıp, kulaklık kısmını bilgisayara bağlayarak öyle hallediyordum. Neyse sonra midi klavye aldım. Deniz ile beraber de 90'ların ortalarından kalma M-audio bir ses kartı, Tunç'tan ödünç aldığımız bir tane mikrofon -bu arada ses kartı da Tunç'tan ödünç- .
G: Yeri gelmişken. Bu işten para kazanırsanız ne alırsınızda, bu yükü azaltırsınız peki?
D: Bir listemiz var böyle.
Ş: Bir kere monitörümüz yok. Creative'den Logitech'e terfi ettik. Bir monitör kulaklık aldık ama onda da bas zayıf geliyor kulağa. Şarkı yaparken sesi doğru düzgün duyamıyoruz sonuç olarak. Başka yerde dinlediğimiz zaman süpriz oluyor. "bak bu ses önde olmuş" falan diyoruz birbirimize.
D: Mix pek yapamıyoruz yani.
Ş: Çok uğraşıyoruz. Düzgün bir sisteme sahip olup o kadar uğraşsak; fantastik, profösyonel olur yani her şey. Ableton'dan Logic Pro'ya terfi etmek üzereyiz buarada. düzgün bir de ses kartı da alabildik sonunda.
G: Bu arada web'de dolaşırken fotoğraflarınıza da rastladık. Gayet hoş kareler.
Ş: Fantastik insan Eda Çekil'in kareleri. Yolda yürürken tasadüfü bulunan mekanlarda spontane çekilmiş kareler hepside.
D: Çok teşekkür ediyoruz kendisine. Bir öğleden sonrasını bize ayırdı ve sonrasında üzerinde çalıştı. Çok güzel oldu.
G: Tekrar Teşekkür ederiz röportajı kabul ettiğiniz için.
Fuji Kureta ile şu adreslerdenen iletişebilirsiniz;
www.fujikureta.com/
www.myspace.com/fujikureta

0 yorum:

info

gorkemcanuygun@gmail.com
görkem_cu
pan
eda

mass

 
Copyright © 2010 Postmonkey, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger