Avatar'ı Görmek

/ /
Titanic filminin 12 yıldır koruduğu 'tüm zamanlar' rekorunu 47 günde geçen bir film, Avatar.Sadece bu bile herhangi bir filmi tanıtmak için yeterli bir sunum olabilir.Ama burada çok daha fazlası var.Bir-iki de 'spoiler' var, sonra tatsızlık çıkmasın.

Projenin 3d özelliğini es geçip, dvd'den izlediğiniz de bile, sinema ve edebiyat tarihinin en klişe hikayelerinden biri üzerinden, inanılmaz bir hayal gücü ile tasvir edilmiş bir dünyaya,yine birçok yerden çalındığı/esinlenildiği iddia edilen figürlerine, kaçınılmaz şekilde ( antimilitarist, emperyalist, çevre bilinci ) sosyal mesajlar barındırmasına, üstelik 2,5 saat boyunca aslında tek derdimiz olan çevre bilincinin, küresel ısınmayla başımızın dertte olduğu bugünlerle tesadüfi buluşmasına tanıklık ediyoruz.Bu veriler, genel izleyiciler için yeterli, lakin sinefillerin başını döndüreceğini sanmıyorum.Ben, filmin elle tutulur tek sorununun, yönetmenin ( bir iki istisna dışında ) kariyeri boyunca kendini belli eden zayıf/eksik senaristliği olduğunu düşünüyorum.Zira bu sıkıntı filmde de kendini belli ediyor ki, Dr. Grace Agustine'in ilk yarım saat baskın şekilde öne çıkan sert imajının, bir anda kaybolup, naif bir tavıra dönüşmesi ya da Amerikan karşıtı mesajının sıklığından başımızı kaldıramayışımız gibi.Ama üç boyutlu sinema tekniği özelliğini ön plana çıkardığımız da, bunların hiçbir önemi kalmıyor.Bize, 35 trilyon renk, 36.600 watt dijital ses gücüne sahip teknoloji ile yaratılan inanılmaz detayların, detayların varlığına zemin hazırlayan Pandora'nın varlığının keyfini yaşamak kalıyor.Son olarak, derinlemesine eleştirenleri, yorumlayanları, bir şekilde beğenmeyenleri dışarda tutarak, filmi yerin dibine sokanlarla, şu düşüncelerin sahibi beyinlerin kozmik bir bağı olduğunu düşünüyorum.


2 yorum:

{ tutku } on: 2/24/2010 dedi ki...

gayet gereksiz ve sikici bir film avatar; 3d ye ragmen! "titanic" gibi bir saheseri gecmis olmasi ise uzucu. :) leonardo di caprio vardi en azindan onda, genc kizlarimiz hayrandi; defalarca izleyebiliyorlardi.:)

Adsız on: 2/25/2010 dedi ki...

Star Wars ile kıyaslamalarına ne diyorsun (:

info

gorkemcanuygun@gmail.com
görkem_cu
pan
eda

mass

 
Copyright © 2010 Postmonkey, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger